Trimsalon True Beauty

Vachttypes en trimtechnieken

Hoe vaak naar de trimsalon?

Plukvacht: 2 tot 4 maal per jaar
Spanielvacht: 4 – 6 jaar per jaar
Poedelvacht: 4 tot 8 maal per jaar
Kortharige en ontwolvachten: 2 – 4 maal per jaar

Al deze vachten hebben buiten hun bezoek aan de trimsalon ook thuis hun verzorging nodig. Gebeurt dit niet dan zal de vacht gaan vervilten en verstikt de huid waardoor er vervolgens huidproblemen zullen ontstaan.

Trimmen is het algemene woord voor de vachtverzorging van uw hond. In feite is bijna iedere hond een bezoek aan de trimsalon aan te raden. Ook kortharige honden kunnen verschrikkelijk verharen! Er zijn verschillende soorten vachten die allemaal een andere trimtechniek vragen. Afhankelijk van het type vacht zal de juiste trimtechniek worden toegepast.

Plukken

Honden met een ruwharige vacht worden geplukt of gestript. Dit betekent dat het dode haar uit de huid word getrokken. Dit kan alleen als de vacht plukrijp is dat wil zeggen, het dode haar laat vrij makkelijk los en kan pijnloos worden verwijderd. De hond word helemaal kort geplukt tot zijn ondervacht zichtbaar is. Dit moet 2 maal per jaar. Doe je dit niet dan kan de hond jeuk gaan krijgen door dat de losse haren gaan irriteren.
Strippen is eigenlijk hetzelfde idee alleen heeft de hond 3 lagen vacht en om de 3 maanden word dan de dode vacht eruit gehaald. De hond behoud dan een wat langere vacht. Honden die geplukt worden zijn bv: Cairn Terriërs en ruwharige Teckels.

Scheren

Met de tondeuse wordt het haar ingekort. Door het gebruik van verschillende scheerkoppen kan de gewenste haarlengte worden bepaald. Meestal worden honden die helemaal in de klit zitten of vervilt zijn geschoren. Dit is dan in het belang van de hond.

Knippen

Met de rechte schaar wordt het haar ingekort. De lengte kan zelf bepaald worden deze techniek word vaak gebruikt bij krulvachten zoals bij de Poedel.

Effileren

Effileren is het uitdunnen of inkorten van de vacht met behulp van de effileerschaar. Deze techniek word toegepast bij zeer dichte vachten om het haar uit te dunnen of om op een natuurlijke manier de vacht korter te maken. Bijvoorbeeld de Golden Retriever en de Engelse Cocker Spaniël hebben effileervachten.

Ontwollen

Bij het ontwollen word de wollige ondervacht doormiddel van goed kammen weggehaald. Hierbij worden verschillende kammen en borstels gebruikt. na het kammen wordt de hond gewassen en door het föhnen word er ook nog veel loszittend haar verwijderd. Honden die worden ontwolt zijn bv de Berner Sennen, Newfoundlander en Herders.

Ontklitten

Regelmatig vindt men de klitten achter de oren, in de oksels, in de liezen en onder aan de voeten. Soms zijn de klitten zo erg dat deze er niet meer zijn uit te kammen of borstelen. De klitten trekken ook aan de huid, waar de hond erg veel last van kan hebben. Als er niks gedaan word aan een vacht die in de klit zit wordt dit alleen maar erger. De klitten gaan tot op de huid zitten waardoor de vacht niet meer kan ademen we noemen dit vervilting. Hierdoor kunnen huidirritaties ontstaan, waardoor ze gaan krabben. Bij een vervilte vacht is de enige mogelijkheid om de hond kort te scheren. Dan kan de huid weer ademen en de nieuwe vacht aangroeien.

Kortharige honden

Ook kortharige rassen kunnen veel van hun haren kwijt in de trimsalon. Door het wassen en goed masseren van de huid komt dood haar los te zitten. na het wassen wordt de hond droog geföhnd en met speciale borstels worden de loszittende haren verwijderd. uw hond kan hierna nog wel haren verliezen maar is sneller door de verhaarperiode heen. De Labrador en gladharige Jack Russel zijn hier o.a voorbeelden van.

Neem contact op

Adres

La Bohèmeplantsoen 25
2152 GE Nieuw Vennep

Contact

06 207 31 503
info@trimsalontruebeauty.nl

Openingstijden

Uitsluitend op afspraak

Contactformulier